De laatste sprintjes

De laatste sprintjes

De laatste sprintjes

Het festival en rijseizoen komen er weer aan. Vanaf 1 mei rijden onze treinen weer! Voordat onze treinen kunnen rijden voeren wij nog heel wat werkzaamheden uit. Na een weekend zelf verschillende werkzaamheden uitgevoerd te hebben, heb ik mij aan een geïmproviseerd tafeltje geplaatst op onze site om jou in te kunnen lichten over onze voorbereidende werkzaamheden.

Om een beeld te schetsen van de situatie. Het is een aangename zondagnamiddag. Achter mij staat Fred met vier rijtuigen op spoor 3. Er wordt enkele kleine werkjes uitgevoerd aan Fred. Hiervoor moet je er wel onder kruipen. In de eerste twee rijtuigen worden communiefoto’s gemaakt door bezoekers. De achterste twee rijtuigen worden uitgebreid gepoetst door onze vrijwilligers.

Naast mijn tafeltje staat Austerity aan de waterkolom. De ketel is gevuld met water en er wordt druk op gezet. Dit allemaal ter voorbereiding op de driejaarlijkse waterdruktest als onderdeel van de ketelkeuring. In deze test moet de stoomketel bestand zijn tegen 1,5 keer zijn toegestane keteldruk! Deze drukproef was de eerste keer direct in orde. Dit is onder andere te danken aan het langzaam warmstoken van de locomotief.

Vanuit de werkloods komen diverse geluiden. Ik kan jullie een sneak peak geven van ons nieuw cinemarijtuig. Oké nieuw is het niet maar wordt in nieuwe kleuren geschilderd. Waar doen jullie deze kleuren aan denken? Het cinemarijtuig gaat van groen naar blauw crème, de kleuren van onze Oriënt Dining Express!

Naast het cinemarijtuig staat het gesloten rijtuigje. Deze wordt voorzien van de laatste laagjes verf om gereed te zijn voor het festival. Er zullen enkel nog letters worden aangebracht om de look compleet te maken.

Iets verder in de loods staat onze oudste dame Yvonne. Dit jaar wordt zij al 126! Ook zij heeft dit jaar haar vijfjaarlijkse waterdruk proef. Hiervoor worden ook de nodige werkzaamheden uitgevoerd. Ook bij haar is een eerste test uitgevoerd.

Enkele kilometers verderop is een grote groep vrijwilligers bezig aan de overweg Opeisingsstraat. De overweg wordt compleet vernieuwd. De bielzen zijn vervangen, de rails is teruggelegd en is onderstopt. Een deel van de groep bestond uit onze jongste vrijwilligers. Zij hebben hun paasverlof ingeluid met een weekend werken en plezier maken bij onze vereniging.

Zin gekregen om te zien wat wij allemaal gedaan hebben? Kom vanaf 1 mei langs op een openingsdag Wil je helpen om onze toekomstige werkzaamheden te realiseren?
Word vrijwilliger of doe een schenking!