Permanente Opleiding?

Permanente Opleiding?

Permanente Opleiding?

Onze vrijwilligers gingen op 30 maart en 28 april 2019 terug naar school. Voor vrijwilligers met een veiligheidsfunctie is dit verplicht, voor mensen met een interesse in een veiligheidsfunctie is het vrijblijvend. Maar waarom moeten onze vrijwilligers verplicht een dag permanente opleiding volgen? En wat wordt er op zo’n dag besproken?

Treinen zijn stevige machines en dan weet je dat je goed op de veiligheid moet letten. En over veiligheid kan er heel wat gezegd worden. Daarom organiseren we elk jaar een dag opleiding om de kennis van onze vrijwilligers hierover even op te frissen.

Het eerste deel van de dag was een algemeen deel over exploitatie voor alle vrijwilligers. Exploitatie is het woord dat wij gebruiken voor alles wat komt kijken bij het laten rijden van onze treinen. In dit stuk van de opleiding worden alle veiligheidsaspecten en wijzigingen in het exploitatiereglement van de vereniging besproken. Om de schoolsfeer compleet te maken, werd dit deel zelfs gegeven in een echte school, namelijk Maricolen in Maldegem.

Na de pauze deelden de vrijwilligers zich op voor de opleidingen van de verschillende veiligheidsfuncties: treinbestuurder stoom, treinbestuurder diesel, rangeerder, agent van de beweging en treinchef.

In het RTT-grebouw van het station van Maldegem werd de nieuwe vertrekprocedure toegelicht voor onze treinchefs. De treinchefs maakten ook kennis met het “nieuwe” GCI-rijtuig uit 1913 en een aantal technische aspecten ervan. Verder werden ook de klassieke rijtuigen op dezelfde manier bekeken en besproken.

Vlak naast het station staat het seinhuis dat sinds kort in gebruik is genomen. Na heel wat denk- en ander werk van onze specialisten kunnen van hieruit nu de meeste wissels en seinen op het stationterrein bediend worden. Dit was dus een stevige brok opleiding voor de agenten van de beweging.

De rangeerders zorgen voor het (ont)koppelen van locomotieven en rijtuigen en het verplaatsen ervan. Omdat er tijdens de winterwerken heel wat veranderd is op het stationterrein, werden alle nieuwe en bestaande situaties bekeken met extra aandacht voor alles wat met veiligheid te maken heeft.

In de ledenruimte kregen de stoommachinisten en stokers uitleg over verschillende aspecten van de stoomlocomotief en stoomtreinen. Zo werd er in detail uitleg gegeven over de werking van het remsysteem en de manometers. Daarnaast was er ook de nodige aandacht voor de wielen en assen van onze stoommachines.

Bij de treinbestuurders diesel werd er gekeken naar alle inspectiepunten van motorwagen 4403 en diesellocomotief 74, en dat zijn er wel wat. En bij onze begeesterde lesgevers met decennia ervaring krijg je er natuurlijk nog wat extra technische informatie bovenop.

Heb jij zin om ook een vrijwilliger met een veiligheidsfunctie te worden? Of sleutel je liever aan onze locomotieven en rijtuigen in onze werkplaats? Word dan vrijwilliger

Wil je zelf wel eens zien hoe onze vrijwilligers hun taak uitoefenen? Kom dan eens langs op een van onze ritdagen.