Thank you Fred!

Thank you Fred!

Thank you Fred!

Volgende week, woensdag 1 mei 2019, is een speciale dag voor onze vereniging. Op die dag mogen wij vieren dat onze geliefde zadeltank Fred 30 jaar geleden haar eerste rit maakte van Maldegem naar Eeklo en terug!

In 1923 is Fred gebouwd door Avonside Engine Company in Bristol en in 1925 werd ze opgeleverd aan Buxton Lime Firms Co. Ltd in Derbyshire. Hier kreeg ze het nummer RS16 en haar naamplaat die ze tot de dag van vandaag nog heeft. Na haar dienst als rangeerlocomotief heeft ze nog jarenlang als stationaire ketel dienst gedaan.

Rond 1965 werd RS16 verkocht om als cultureel erfgoed behouden te blijven. Tijdens een drie jaar durende restauratie is de stoomlocomotief omgedoopt tot Fred, de bijnaam van een van de dochters van de mannen die meewerken aan de restauratie.

Fred heeft op verschillende spoorlijnen in Engeland gereden, zoals de Yorkshire Dales Railway en Market Overton. In de laatste deelde zij haar stalling met de Flying Scotsman. Het verhaal gaat dat Fred de Flying Scotsman ooit voort heeft moeten trekken. Helaas hebben we van deze gebeurtenis geen foto’s, maar wel een foto van de twee locomotieven samen.

In 1981 werd Fred naar België verscheept en onderging een grote revisie van 7 jaar. Op 1 mei 1989 was het grote feit daar, Fred maakte haar eerste meters voor onze vereniging. Wij hopen dat we nog jarenlang mogen samenwerken met deze stoomlocomotief.

Wil jij Fred ook bedanken voor haar 30 jaar trouwe dienst bij ons? Rijd op 1 mei mee met Fred om 14:15 uur vanuit Maldegem! Past het niet op 1 mei? Geen zorgen, op 4 en 5 mei zal ze ook rijden op ons Stoomtreinfestival .