Veelgestelde vragen

Praktisch

Drinken: ja, zowel bij een stoom- als dieseltrein is die mogelijkheid voorzien.

Eten: enkel als je het restaurantrijtuig huurt met catering. Je kan uiteraard je eigen lunchpakket verorberen in onze treinen.

Ja dat is perfect mogelijk. Je kan jouw ritten zelf samenstellen en daardoor langere tijd op de bestemming blijven.

Als je in Eeklo onmiddellijk de trein terug neemt, ongeveer één uur. Je kan er wel voor kiezen om met een latere trein naar Maldegem terug te keren.

Vraag dit even aan de treinbegeleider of het personeel op de trein. Zij kunnen toestemming geven maar zijn daartoe niet verplicht. Toegang is slechts toegelaten als de locomotief stilstaat.

In principe niet, tenzij u een formulier “afstand van verantwoordelijkheid” invult. In een dieselmotorstel kan dat na goedkeuring van de treinbestuurder wel.

Momenteel nog niet. Er is enkel een omloopspoort waar de locomotief omloopt en het konvooi naar Maldegem terugtrekt.

Ja. Alle activiteiten geven aansluiting op elkaar. Dat betekent dat een trein zelfs op aansluiting van de wat uitgelopen bioscoopvoorstelling zal wachten.

Een dieselrit laat u als passagier toe echt betrokken te zijn in het treinrijden. U hebt zicht op de stuurpost en 360° zicht op de omgeving.

De charme van stoom is te groot voor woorden. U moet dit ervaren.

Ja. Alle rijtuigen hebben stoomverwarming. De dieseltreinen hebben een autonome verwarmingsketel.

Enkel ons bioscooprijtuig beschikt over airco.

Het rijseizoen loopt van eerste weekend van mei tot de laatste zondag van september.

Nee, niet voor reguliere dienst. Een speciaal afgehuurde groepsrit met stoom kan wel.

Nee, je kan ook opstappen in Eeklo. Het perron van Stoomtrein Maldegem-Eeklo bevindt zich op enkele minuten wandelafstand van het station van Eeklo.

Voorlopig niet. Er is een eigen perron voorzien aan de andere kant van de overweg, richting Maldegem.

Bus 58 of 58S richting Brugge brengt jou naar Maldegem. Je stapt op aan Eeklo station en stapt uit aan Maldegem Station.

Ja, dat kan. De trein stopt telkens kort in Balgerhoeke. Spreek hiervoor best de treinbegeleider aan. Hij kan dan de treinbestuurder inlichten.

Nee, enkel in hoogst uitzonderlijke gevallen die vooraf zijn afgesproken.

Ja. Vraag dit even aan één van de vrijwilligers die er rondlopen.

Tarieven

Ja, dat kan als u een geldige lerarenkaart met pasfoto kan tonen. Op evenementen kunnen wij wegens de grote organisatiekost geen gratis toegang verlenen. Je kan dan wel gebruik maken van het groepstarief (7 EUR ipv 12 EUR) als je in het bezit bent van een lerarenkaart.
Op andere dagen (buiten 15 en 16 augustus) is er gratis toegang en wordt het groepstarief betaald indien de mensen een treinrit wensen te maken.

Kinderen jonger dan 6 mogen gratis binnen.

Vanaf twee volwassenen en twee (in principe tot max drie) kinderen van 6 tot 11 jaar die allen onder hetzelfde dak wonen, hebt je recht op een gezinsticket. U kan hierdoor genieten van een korting van €4 tot €11 op de totaalprijs. Gezinnen met kinderen van 12 jaar of ouder krijgen geen gezinsticket meer.

Arrangementen

Nee, tenzij je geen rekening houdt met de veiligheidsvoorschriften. Je bent omringd door goed opgeleide medewerkers die over jouw veiligheid zullen waken.

Ja, dat kan zeker. Ga hiervoor naar arrangementen.

Betaling en reservatie

Ja. Vanaf half oktober kan je via de website inschrijven.

Je kunt reserveren vanaf 15 personen. Er geldt dan een korting. Bij speciale arrangementen zoals het dineren in de stoomtrein, speciale themaritten (Valentijntrein) of de Sinterklaasritten dien je ook als je individueel reist te reserveren. In alle andere gevallen is dat niet nodig, ook niet op de jaarlijkse festivals.

Sinds 2016 is het mogelijk met Bancontact, Maestro, Visa en Mastercard te betalen aan de kassa.

Bereikbaarheid

Enkel lijnbussen en een belbus bedienen Maldegem. De dichtst bijzijnde spoorwegstations zijn Aalter, Brugge en Eeklo. Van daaruit zijn er busverbindingen.

Niet alle treinen van  Stoomtrein Maldegem – Eeklo geven aansluiting. Gelieve hiervoor de dienstregeling hier op de site te raadplegen. Op de grote festivals daarentegen worden specifieke ritten ingelegd die wel aansluiting geven.

Er is voldoende parkeergelegenheid in de onmiddellijke stationsomgeving.

Nee. Stoomtrein Maldegem – Eeklo is open elke zon- en feestdag van mei tot en met september ts 10 & 18u. Op deze dagen rijdt de stoomtrein. In juli en augustus rijden de dieseltreinen ook op woensdag ts 11 & 17u

Toegankelijkheid

Kinderen jonger dan 6 komen er gratis in, jongeren tot 12 krijgen korting. En er zijn de vijf sinterklaastreinen. De vrijwilligers zullen er sowieso alles aan doen om het voor de kinderen boeiend en leuk te maken.

Doordat stoomtrein en dieselstel historische vervoermiddelen zijn, zijn zij slechts beperkt toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Voorwaarde is dat de persoon tijdelijk uit de rolstoel kan om in de trein plaats te nemen. Uiteraard kunnen rolstoelen, kinderwagens en dergelijke mee worden vervoerd.Via de dienstingang (rolbareel) is het museum echter zonder één trap te bereiken. U krijgt steeds alle hulp van de vrijwilligers van dienst.

Ja. De eigenaar dient ten allen tijde ervoor te zorgen dat het dier aan de leiband wordt gehouden, niet op de zitbanken plaatsneemt en, als het voor de veiligheid genoodzaakt is, een muilkorf aan te brengen.

Veiligheid

Ja, maar enkel als u een geldig toegangsticket hebt.

De spoorlijn zelf wordt jaarlijks door Infrabel gekeurd. Stoomtrein Maldegem – Eeklo dient dan alle opmerkingen weg te werken door eigen onderhoudswerken. Het rollend materieel wordt door onze op dat terrein deskundige vrijwilligers gekeurd, tenzij er homologatie voor het gehele Belgische net vereist is. Dan wordt verplicht een officiële keurder van Infrabel uitgenodigd. De stoommachines zelf worden door AIB-Vinçotte gekeurd.

Infrabel kijkt mee als er homologatie vereist is om het Belgische net op te gaan. Eigen vrijwilligers die beroepshalve deze materie kennen staan intern in voor onderhoud en keuring als het materieel op de museumlijn blijft.

Alle spoorvoertuigen hebben voorrang op het wegverkeer, ook die van Stoomtrein Maldegem – Eeklo.

Beeldmateriaal

Nee, tenzij u over een geldig toegangsticket beschikt.

Ja, dat kan. U neemt vooraf contact met ons op via telefoon of website en betaalt de afgesproken vergoeding. U zal steeds vergezeld zijn door een vrijwilliger van het Stoomtrein Maldegem – Eeklo:
Foto of filmreportage semi -commercieel 50 EUR/u zonder verplaatsen van treinen en tot een equipe van 5 personen
Foto –of filmreportage commercieel: volgens bestek
Foto of filmreportage studenten 15 EUR/u(equipe maximaal 5 personen) grotere equipes volgens bestek

Diversen

De steenkool is van de “gewassen” en dus duurdere soort, wat betekent dat er heel weinig roet wordt geproduceerd bij het rijden. Ook wordt rekening gehouden met de windrichting bij het opstoken om de buurt zoveel mogelijk te ontlasten. Diesels worden zo vlug mogelijk stilgelegd, tenzij de motor nodig is voor de dienst (stroomopwekking, drukopbouw, testritten). Het toeteren en fluiten wordt tot een minimum herleid, maar in sommige gevallen is het voor de veiligheid zelfs wettelijk verplicht de fluit of de claxons te gebruiken.

Ja. Stoomtrein Maldegem – Eeklo heeft alle nodige vergunningen en is helemaal conform de milieuwet.

Vrijwilligers

Vrijwilligers die in het beroepsleven met deze materie in aanraking komen of vergelijkbare ervaring hebben mogen vrijwilligers Stoomtrein Maldegem – Eeklo opleiden.

Jawel. Je kan je online aanmelden via “Vrijwilligers“. Na evaluatie van de aanvraag en eventueel een gesprek met een bestuurslid kan groen licht worden gegeven.
Het bestuur kan statutair beschermd een lidmaatschap weigeren of ongedaan maken als die daar gegronde redenen voor heeft.

Niet nodig. Je leert alles ter plaatse door ervaren vrijwilligers. Maar elke voorkennis is welkom, op welk terrein dan ook.

Een brede interesse, een gezond enthousiasme, teamgeest hebben, sociaal zijn en bereid zijn alle facetten van de hobby te beleven, ook “onderaan de ladder”. U komt minstens 12 keer per jaar werken.

Nee. Iedereen begint met andere dan rijdende exploitatietaken. Gaandeweg wordt u door het bestuur geëvalueerd en zij beslissen hoe het verder verloopt.

Ja. Het lidgeld bedraagt vanaf 2011 €50 (€25 voor een 2e lid onder hetzelfde dak). Studenten tot 26 jaar betalen op vertoon van geldige studentenkaart € 40. U ondertekent tevens de “Vrijwilligersnota”.

Ja, u bent verzekerd voor het traject op de weg van en naar huis via de kortste weg en op het spoorwegterrein zelf als het lidgeld werd betaald en de vrijwillgersnota werd ondertekend. Bij ongeval dient u onverwijld de voorzitter of de secretaris-beheerder te verwittigen.

Nee, tenzij het bestuur daar na onderlinge afspraak anders over beslist. Voor terugbetalingen van aankopen die rechtstreeks met het vrijwilligerswerk te maken hebben zal eerst een bestelbon moeten worden opgemaakt.

Fundraising / Sponsoring

Dat kan altijd. Neem hiervoor contact op met de voorzitter. Hij zal u graag te woord staan.

Ja. Zo recupereert u bijna de helft van uw gift. Sinds 2011 bedraagt het minimum bedrag om hiervoor in aanmerking te komen €40.

Dat kan altijd en ook dat wordt in dank aanvaard. U hoeft dan evenwel niet te komen werken.

Ja. U kan elke vzw een legaat of een schenking doen. Neem contact op met de voorzitter via “contact”

Wie zijn we?

Nee. Stoomtrein Maldegem – Eeklo huurt deze spoorlijn van Infrabel en exploiteert deze museumlijn in eigen beheer.

Onze basisinkomsten komen van de bezoekers en de rijactiviteiten. Sinds enkele recente jaren echter werden diverse subsidiedossiers gunstig opgevolgd en kan Stoomtrein Maldegem – Eeklo grotere projecten aan.

Stoomtrein Maldegem – Eeklo zelf of privé personen die soms ook vrijwilliger bij ons zijn.

Contact

Natuurlijk. Een schouderklopje doet elke vrijwilliger zweven. En u kan natuurlijk ook uw tevredenheid uiten in ons gastenboek dat u in de buurt van de kassa kan terugvinden.

Ja. Spreek gewoon een vrijwilliger aan. Die zal uw klacht ernstig nemen en u in verbinding stellen met een bestuurslid als die aanwezig is. U kan uw klacht ook via e-mail aan ons kwijt. Het bestuur doet er alles aan het u naar de zin te maken.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

We helpen je graag verder!

Contacteer ons