Tussen de rijseizoenen door

Tussen de rijseizoenen door

Tussen de rijseizoenen door

Heb je je ooit afgevraagd wat de vrijwilligers bij Stoomtrein Maldegem-Eeklo doen buiten het rijseizoen? Ligt de site dan plat en zit iedereen dan in zijn/haar luie zetel te wachten tot het nieuwe seizoen aan de deur komt kloppen? Helemaal niet. Achter Stoomtrein Maldegem-Eeklo zit meer dan je denkt.

In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk zal vermoeden, zijn de maanden buiten het rijseizoen juist de zwaarste werkmaanden. Het is het ideale moment om werken uit te voeren die meer tijd, moeite en vooral ook meer geld kosten. De vrijwilligers trotseren tijdens de wintermaanden de koude en de regen om de spoorlijn een opknapbeurt te geven. Dit doen we om de veiligheid van de bezoekers te garanderen.

In het najaar van 2018 is het project ‘spoorvernieuwing’ van start gegaan. Momenteel bestaat een groot deel van de spoorlijn nog uit houten dwarsliggers, waarvan sommigen zelfs nog dateren uit het stoomtijdperk (jaren ’40 – ’50). Er wordt 2km spoorlijn vernieuwd: de houten dwarsliggers worden vervangen door 3.300 betonnen dwarsliggers en maar liefst 5.000 ton ballast. Met die 2km erbij, tellen we in totaal al 6,9km spoor in betonnen dwarsliggers, wat meer dan de helft van de gehele spoorlijn vertegenwoordigt.

De werken worden in verschillende fasen uitgevoerd. Fase één: de afbraak van de huidige sporen. Het startschot voor de afbraak werd begin december gegeven, vlak na ons laatste evenement van het jaar: de Sinterklaastreinen. Na enkele weken zwaar zwoegen en zweten, zijn onze sterke vrijwilligers erin geslaagd het te vernieuwen spoor uit de bedding te verwijderen. Voorlopig is er letterlijk “geen weg terug naar de site van Stoomtrein Maldegem-Eeklo”, zoals één van onze vrijwilligers zo mooi verwoordde. Sfeerbeelden van de afbraakwerken kunnen jullie onderaan dit bericht terugvinden.

Dit is het grootste project ooit in het bestaan van de vereniging dat in eigen beheer gebeurt. Het spreekt voor zich dat dit een hoog kostenplaatje met zich meebrengt, meer specifiek zo’n € 35.000. Alle hulp is hierbij meer dan welkom. Wil je ons graag een handje helpen, klik dan zeker even door naar onze fundraising pagina of schrijf je vandaag nog in als vrijwilliger.