De spoorwerken gaan verder

De spoorwerken gaan verder

De spoorwerken gaan verder

Eén van de werkzaamheden waar onze vrijwilligers zich deze winter mee bezig hebben gehouden was het vervangen van 400 meter spoor in Eeklo. Dat lijkt misschien niet zoveel werk, maar gezien de geldende coronamaatregelen konden we maar met een beperkt aantal vrijwilligers de handen uit de mouwen steken voor dit project. Ze hebben het niet aan hun hart laten komen en hebben hard gewerkt door weer en wind. Wij geven jou hieronder graag een duidelijk overzicht van de uitgevoerde werken.

11/12/2020
De spoorwerken zijn begonnen. De houten dwarsliggers tussen de wissel van het station Eeklo (Oostveld) en de spoorwegovergang aan de Kerkstraat zullen vervangen worden door 560 betonnen dwarsliggers.

12/12/2020
Vandaag stond in het teken van grondwerken en het opruimen van de werkzone. Daarnaast werden de eerste rails voor het merendeel losgemaakt.

19/12/2020
Het losmaken van de rails werd vandaag voorgezet. We verzamelden karren vol bouten die de rails op hun plaats hielden.

20/12/2020
Het laatste stuk werd vandaag losgemaakt. De laatste stukken schroot werden verzameld. Met de aanvang van het kerstverlof is er de komende dagen meer tijd vrij om verder te werken.

21/12/2020
Het spoor werd vandaag volledig uitgebroken. We hebben alle houten dwarsliggers verwijderd.

22/12/2020
De grond werd volledig pas gelegd met een laser ter voorbereiding voor het plaatsen van de dwarsliggers.

23/12/2020
Het spoor komt terug! Hoewel de weersomstandigheden niet in het voordeel waren van onze vrijwilligers worden de betonnen dwarsliggers met rails aangelegd. Zelfs een klapband van de spoorkraan hield onze vrijwilligers niet tegen om tot in de late uurtjes door te werken om zeker de helft van het spoor aan te kunnen leggen.

24/12/2020
De tweede helft van de dwarsliggers werd vandaag aangelegd. Als het einde in zicht komt, is een pauze welverdiend.

26/12/2020
De weersomstandigheden voor het laatste weekend van 2020 waren niet in het voordeel van onze vrijwilligers. De weersvoorspelling voor zaterdag was nog beter dan voor zondag. Daarom werden er twee shiften ingepland om toch het werk te kunnen doen dat men gepland had. De ochtendploeg startte om 06u30 met het uitleggen van het bevestigingsmateriaal om de rails vast te leggen aan de betonnen dwarsliggers. De tweede shift startte om 14u30. Door de coronamaatregelen werden de twee ploegen zonder contact afgewisseld. De tweede ploeg ging verder met het manueel vastleggen van de rails.

03/01/2021
Een grote hulp voor onze vrijwilligers kwam via een belangeloze uitlening van een Pandrolmachine van De Witte Vandecaveye. Het merendeel van de rails werd deze dag vastgelegd met behulp van deze machine. De spoorwerken zijn nu bijna voltooid.

09/01/2021
Het allerlaatste werk op de werf in Eeklo was het instaleren van een mechanisme om een spoorslingering te voorkomen. Dankzij het mechanisme kan het spoor beter uitzetten of krimpen bij hogere en lagere temperaturen.

Het spoor in Eeklo ligt klaar voor de aanvang van het nieuwe rittenseizoen, mede dankzij de steun van alle Vrienden van de Stoomtrein. Elke donatie via onze website of via de rekening van Herita zorgt ervoor dat onze vrijwilligers het historisch erfgoed in ere kunnen houden. Ook in 2021 kunnen wij jouw steun gebruiken om het verenigingsleven draaiende te houden.
In tussentijd zitten onze vrijwilligers niet stil: er staan nog heel wat andere werken op de planning. Hierover zal je binnenkort meer te weten komen.