Een stuk nostalgie verdwijnt uit onze werkloods

Een stuk nostalgie verdwijnt uit onze werkloods

Een stuk nostalgie verdwijnt uit onze werkloods

Soms moeten we in onze vereniging moeilijke keuzes maken. De moeilijkste keuzes gaan over collectiestukken die vanaf het begin een plaats hadden bij Stoomtrein Maldegem – Eeklo. In onze werkplaats stond tot afgelopen week de imposante Van de Kerckhove-stoommachine uit 1921. Spijtig genoeg moeten we er nu afscheid van nemen.

Maar maak je geen zorgen over dit stuk historisch materiaal uit onze werkplaats! We hebben een perfecte, nieuwe locatie gevonden. Vyncke NV in Harelbeke zal de stoommachine een nieuwe thuis geven binnen hun bedrijf. De afgelopen weken hebben onze vrijwilligers de stoommachine vakkundig gedemonteerd en de onderdelen zijn al van Maldegem naar Harelbeke vervoerd.

De stoommachine, afkomstig van de katoenspinnerij en -weverij Van Temsche uit Sint-Amandsberg, stond sinds 1987 in onze werkplaats. Het was altijd een imposante machine die vooraan in de loods stond, een goede binnenkomer voor het Stoomcentrum.

Maar waarom heeft de stoommachine plaats moeten maken? Het is altijd een moeilijke beslissing om afscheid te nemen van een stuk uit onze collectie, maar in onze werkplaats is er altijd behoefte aan meer ruimte. De Van de Kerckhove-stoommachine was niet te verplaatsen en zeer stevig bevestigd. Op verankering werd duidelijk niet bespaard bij de plaatsing. Binnen onze werkloods was dit de enige plaats waar we nog bijkomende werkruimte konden creëren.

Daarnaast hebben we van Vyncke NV de garantie gekregen dat de machine een plek krijgt waardoor ze beter tot haar recht zal komen.
Op dit moment zijn we bezig met het vrijmaken van de ruimte zodat we deze kunnen gebruiken voor stands op het Stoomtreinfestival begin mei. Na het festival zal het bestaande spoor verlengd worden, waardoor er meer rijdend materiaal op hetzelfde moment het nodige onderhoud kan krijgen.

Wil je ons helpen onze collectie te onderhouden? Word vrijwilliger of doe een schenking!