Fotogeniek plekje in restauratie

Fotogeniek plekje in restauratie

Fotogeniek plekje in restauratie

Als je bij ons ooit genoot van een ritje tussen Maldegem en Eeklo dan ken je dit beschermd monument ongetwijfeld: de brug van Balgerhoeke. Een spoorwegbrug die enorm geliefd is bij fotografen en treinspotters. Stoomtrein Maldegem-Eeklo beschikt over het recht om deze brug te gebruiken, maar bij rechten horen natuurlijk ook plichten. Onderhoudsplichten in dit geval. Sinds deze zomer werd de officiële start gegeven aan het project ‘Spoorwegbrugrestauratie’, een project dat wel enige tijd in beslag zal nemen. Ben je benieuwd hoe de restauratie van zo’n brug in zijn werk gaat? Lees dan zeker verder. 

Met het vergrootglas op de brug

De eerste stap naar restauratie begint bij de expertisefase waarin we een duidelijk beeld proberen te krijgen van de huidige staat van de brug. Binnen deze fase wordt de gehele geschiedenis van de spoorwegbrug doorgespit en verzamelen we alle technische informatie die ter beschikking is. Verder wordt een plan van aanpak uitgewerkt en worden er mogelijke financieringsmodellen opgesteld. Om deze fase professioneel te kunnen laten verlopen doen we, ondersteunend aan onze eigen expertise, beroep op een ingenieursbureauZij nemen de technische analyse van de brug op zich en stellen de rekenmodellen op. 

Het plan achter de werken 

De analyse uit de voorgaande fase vormt de basis voor fase 2: de beheerfase. De inzichten uit dit technisch rapport worden aangevuld met onze visie en plan van aanpak om zo tot een officieel beheerplan te komen. Dit dossier omschrijft hoe we dit erfgoed in Balgerhoeke de komende 24 jaar zullen beheren. Het finale beheerplan zal in eerste instantie door de handen van NMBS (eigenaar) en INFRABEL (bevoegd schouwer) passeren om vervolgens bij het Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) terecht te komen voor een officiële goedkeuring. Pas na goedkeuring kunnen we de volgende fase aansnijden. 

Tijd om de handen uit de mouwen te steken 

We hopen van start te kunnen gaan met de effectieve restauratiewerken begin volgend jaar. In deze fase zal de volledige brug gerestaureerd worden zodat we deze terug op en top kunnen gebruiken. Je denkt nu misschien “Oei! Kunnen we dan tijdens het ritseizoen van 2022 nog over de brug rijden?!”. We beogen de restauratie van de spoorwegbrug in het voorjaar van 2022 te kunnen afronden. Op die manier zal de brug van Balgerhoeke terug met veel plezier staan blinken op jullie fotos bij aanvang van het nieuwe rijseizoen. 

Het is nog niet gedaan hoor… 

Na de restauratie zullen we de brug nog vele jaren goed in ere moeten houden tijdens de last but not least fase: de onderhoudsfaseDit om de veiligheid van onze passagiers en vrijwilligers te waarborgen en om het fotogenieke plaatje in Balgerhoeke te bewaren.