Ken jij Bébert al?

Ken jij Bébert al?

Ken jij Bébert al?

De meerwaarde van Stoomtrein Maldegem-Eeklo op de dag van vandaag hebben we voor een groot deel te danken aan enkele speciale namen uit de stoomgeschiedenis. Graag zetten we vandaag één van hen in de kijker, namelijk: ‘onzen Bébert’. Hij draait al heel wat jaren mee in het Stoomtrein Maldegem-Eeklo team, maar heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Dit jaar willen we daar verandering in brengen.

Bébert werd geboren in het jaar 1926 in de provincie Luik. Zijn eerste levensjaren bracht hij door bij la Société Anonyme des Charbonnages de Wérister, een Belgisch steenkoolmijnbedrijf. Ook na de sluiting van de mijn eind jaren ’60 bleef Bébert trouw aan zijn verleden in de mijnen: hij deed dienst als toeristische trein in de mijn van Zolder. Helaas, of gelukkig voor Stoomtrein Maldegem-Eeklo, kwam hij daarna in verval en zagen wij de kans om hem weer volledig op te knappen en terug in dienst te laten treden.

Bébert maakt al sinds 2011 deel uit van de stoomfamilie in Maldegem. Echter in de loop van seizoen 2016 zagen we ons genoodzaakt om deze stoomlocomotief aan de kant te zetten. Er werd namelijk een lek in de hoofdstoombuis vastgesteld en ook enkele andere technische mankementen hadden dringend meer aandacht nodig. Om de locomotief te kunnen herstellen, moeten we de machine volledig ontmantelen. In augustus 2018 werd hiervoor het startschot gegeven.

Nu, enkele maanden verder, zien we stilaan vooruitgang in de werken, maar er is nog een hele weg te gaan. Een deel van de locomotief werd gedemonteerd zodat de stoomketel gelicht kon worden (zie foto’s hieronder). Een ketelkeurder zal nu beslissen welke herstellingen er doorgevoerd moeten worden om Bébert terug voor langere tijd in topconditie te krijgen. Dat is nog niet alles: ook de andere onderdelen van de locomotief zullen onder handen genomen worden in de werkplaats van Stoomtrein Maldegem-Eeklo.

Geen tijd dus om stil te zitten in Maldegem. Blijf ons volgen en ontdek wat wij nog zoals doen om jullie ervaring bij ons nog aangenamer en veiliger te maken.