
Steek even je licht op
Wit…wit…wit…ROOD!! Verdorie, net te laat. Dat wordt enkele minuten geduldig wachten tot de trein voorbij gereden is. Een moment waarin de meesten zich frustreren dat ze kostbare tijd aan het verliezen zijn. Nochtans is het de uitgelezen kans om eens stil te staan bij de dingen des levens, zaken die we vanzelfsprekend nemen. Voor je het weet ga je nog wensen dat de trein er net dat beetje langer over deed. Nee, even serieus nu, heb je je nog nooit afgevraagd hoe het systeem van seingeving juist functioneert?
Tegenwoordig zijn de meeste spoorwegen computergestuurd. Mij draait het echter om de authentieke manier van seingeving. Ik neem je mee in het handboek het seinhuis for dummies uitgelegd door een dummy (zelf ben ik ook geen treinspecialist en al zeker geen technieker). Volg even mee op onderstaande foto…

Wat je voor je ziet is een paneel met daarop de sporen, de twee loodsen en de overweg op de site van Stoomtrein Maldegem-Eeklo. De lichtjes op het paneel dienen niet als sfeerverlichting in het seinhuis, maar geven duidelijk aan waar de treinen, de wissels en de seinlichten staan. Het paneel is geconnecteerd met de bedieningsstangen (zie foto hieronder). Via manuele bediening – de stang naar omhoog of naar beneden trekken – kunnen volgende handelingen worden uitgevoerd:
- Een wissel kan verlegd worden: bij een vertakking van één spoor naar twee (of meerdere) sporen, worden de rails verlegd zodat de trein op één van de sporen kan rijden.
- De kleur van het seinlicht kan gewijzigd worden: het kleur van het seinlicht bepaalt of een trein moet stoppen of mag doorrijden.
- De overweg kan in gang gestoken worden: de slagbomen, de seinlichten en het belgerinkel aan de overweg worden met één druk op de knop – of beter gezegd met één trek aan de stang – samen in gang gestoken.

Tot op heden was de manier van seingeving berust op de goodwill en fysieke inspanning van onze vrijwilligers. Wissels werden met de handen ter plaatste verlegd en dankzij de seinlichten kunnen onze vrijwilligers hun armkracht sparen; ze hoeven nu niet meer met gele en rode vlaggen te staan zwaaien om het juiste signaal door te geven.
Deze wondere wereld zit verborgen achter de deuren van het seinhuisje naast het oude stationsgebouw. Het is een klein onopvallend bakstenen huisje waar je gemakkelijk voorbij wandelt. Hoe klein het ook mag lijken, voor Stoomtrein Maldegem-Eeklo is het een zeer welgekomen installatie waar men al veel tijd en geld in gestoken heeft. Een investering die dus zeker de moeite waard was!