Avonside Engine Company Fred

Onze Fred kwam als tweede stoomlocomotief naar stoomtrein Maldegem – Eeklo. De eerste stoomlocomotief (TkP) is ondertussen niet meer onderdeel van onze collectie. Op 1 mei 1989 maakte Fred haar eerste rit op onze spoorlijn en sinds dien is zij een van onze trouwe krachten.

Fred werd in 1923 gebouwd door Avonside Engine Company in Bristol. In 1925 werd ze in dienst genomen onder nummer RS16 door Buxton Lime Firms Co Ltd. in Derbyshire. Dit nummer staat nog steeds op haar naamplaat. Na haar dienst werd ze lange tijd gebruikt als stationaire ketel.

De naamplaat van Fred die ze bij Buxton Lime Firm kreeg.

Terry Robinson uit Doncaster heeft RS16 gekocht om te bewaren als cultureel erfgoed en de stoomlocomotief werd door hem hernoemd naar Fred. Dit was de bijnaam van een van de dochters van de mannen die jarenlang geholpen hebben bij de restauratie. Fred heeft bij verschillende verenigingen gewerkt. Zo heeft ze samen bij de Flying Scotsman gestaan, een van de bekendste stoomlocomotieven. Fred heeft de Flying Scotsman zelfs een keer buiten moeten trekken, helaas hebben wij hier geen foto’s van.

Fred naast de Flying Scotsman

In 1981 werd Fred verscheept naar België en heeft ze een grote revisie van 7 jaar ondergaan bij onze vereniging. Tussen 1991 en 2002 reed ze bijna alle ritten voor de vereniging. Na jaren dienst was zij na het festival van 2002 aan een grote revisie toe. Met een nieuwe set vlampijpen maakt ze weer deel uit van onze collectie rijvaardige stoomlocomotieven

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar nieuws over onze ritdagen, activiteiten, speciale evenementen en werking van onze vereniging?
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op onze sociale media.