Help de stoomtrein

Op welke manieren kan je de stoomtrein helpen?

 • Schenk een bijdrage online of via je smartphone. (Meer info)
 • Maak een fiscaal aftrekbare donatie via Herita. (Meer info)
 • Doe je online aankopen via Trooper. Het kost jou niets maar helpt de vereniging. (Meer info)
 • Word vrijwilliger. (Meer info)

Waarom zoeken wij financiële hulp?

Zoals je ongetwijfeld weet, is de Stoomtrein Maldegem-Eeklo, samen met vele andere ondernemingen in de erfgoed- en vrijetijdssector, half maart van dit jaar gedwongen te sluiten vanwege de Covid-19-pandemie.
Dit had op geen slechter moment voor ons kunnen gebeuren, aangezien we aan het begin stonden van wat naar verwachting een extreem druk lenteseizoen zou worden met dit jaar o.a. een driedaags internationaal stoomfestival. We hadden interessante uitstappen gepland met de Oriënt Dining Express – diners, lunches, English Tea, kaas & wijn – die telkens volgeboekt waren vlak na de start van de online ticketverkoop.

Al deze activiteiten moesten we helaas annuleren. Elk evenement is nochtans cruciaal voor het bestaan van deze unieke toeristische attractie, omdat ze samen met de individuele bezoekers en de groepen essentiële fondsen opleveren voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van de vereniging. Dit aanzienlijk inkomstenverlies heeft zwaar ingehakt op de financiën van de spoorlijn.

Financieel richtte de gedwongen lockdown een ware ravage aan. In het voorjaar waren de middelen ferm geslonken zoals steeds het geval is na de wintermaanden. We zijn sterk afhankelijk van onze activiteiten in het vroege seizoen om de lopende kosten gefinancierd te houden. Omdat de vzw Stoomcentrum Maldegem geen betaalde werknemers heeft, viel ze buiten de overheidsinitiatieven zoals de corona hinder- en compensatiepremies.

Nochtans zijn er veel kosten en uitgaven die moeten worden gedragen, ongeacht of er treinen rijden of niet. Enige hoop werd gesteld om het initiatief van de Vlaamse minister-president om via de gemeentebesturen het verenigingsleven toch een duw in de rug te geven. Tot nu toe is de gemeente Maldegem zeer terughoudend met plannen in de richting van een verdeling van deze Vlaamse middelen aan het verenigingsleven.

Daarom lanceren we nu een speciale noodoproep om steun te bieden aan de spoorlijn als toeristische attractie en in het bijzonder om ervoor te zorgen dat onze unieke erfgoedervaring en de vitale vaardigheden bewaard blijven voor wanneer we weer bezoekers kunnen verwelkomen.

Schenk een bijdrage online of via je smartphone

Je kan onze vereniging nu, onmiddellijk helpen door een kleine of grote bijdrage te geven met behulp van een online betaling via jouw computer of via jouw smartphone! Elke bijdrage is cruciaal voor het voortbestaan van dit unieke erfgoed!

Maak een 45% fiscaal aftrekbare donatie via Herita

Een fiscaal aftrekbare donatie kan reeds vanaf € 40. Dit betekent dat je deze donatie kan inbrengen in de personenbelasting en dat 45% van het gedoneerd bedrag afgetrokken wordt van jouw personenbelasting. Doneer je ons bijvoorbeeld € 100, dan zal er € 45 van jouw personenbelasting afgetrokken worden. Dit betekent dat je € 100 geeft aan de vereniging maar slechts € 55 betaald na verrekening. Mooi meegenomen toch?

Hoe op eenvoudige manier een fiscaal aftrekbare donatie doen?

 • Doe een overschrijving naar
  Herita
  Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen
  IBAN: BE70 7450 0823 0925
  BIC: KREDBEBB
 • Vermeld de volgende gegevens bij jouw overschrijving: “Museumspoorlijn 58” + jouw rijksregisternummer
 • Je ontvangt in 2022 een fiscaal attest van Herita die je eenvoudig toevoegt aan jouw personenbelasting. Deze donatie wordt dan verrekend om zo van de 45% aftrekbaarheid te kunnen genieten.

Doe je online aankopen via Trooper

Wat als er een manier zou bestaan waarmee je de Stoomtrein Maldegem-Eeklo financieel kunt helpen zonder dat dit jou extra geld kost? Het kan! Doe al jouw online aankopen via het online steunplatform Trooper!

Hoe werkt dit?

Wanneer je online aankopen doet bij jouw favoriete winkel via het steunplatform Trooper, ontvangt de stoomtrein een kleine bijdrage gebaseerd op jouw aankoopbedrag. Deze bijdrage wordt betaald door de aangesloten winkel en niet door jou. Voor jou is het VOLLEDIG GRATIS en kost het je alleen enkele extra kliks om ons financieel te helpen!

Hoe moet ik dit doen?

 • Surf naar onze steunpagina https://www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/stoomtreinmaldegem.
 • Zoek jouw favoriete winkel en klik op het logo.
 • Vul jouw gegevens in zodat we weten dat jij ons steunt.
 • Jouw favoriete winkel zal nu laden en je kan jouw online aankopen maken.
 • Jij betaalt niets extra bovenop je te betalen aankoop.

Welke winkels zijn aangesloten?

Meer dan 600 winkels zijn aangesloten bij Trooper. Teveel om hier op te sommen maar je kan alle winkels ontdekken via onze steunpagina https://www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/stoomtreinmaldegem. Gegarandeerd zit jouw favoriete winkel in de lijst van aangesloten winkels!

Om je toch een idee te geven van enkele bekende winkels sommen we er enkele op:

 • Coolblue
 • Bol.com
 • Booking.com
 • Collect & Go
 • Decathlon
 • Farmaline
 • Takeaway.com
 • Landal Greenparks
 • AliExpress

Word vrijwilliger

Ben je niet in de mogelijkheid om ons financieel te steunen of wil je naast een donatie ons nog op andere manieren helpen? Ben je op zoek naar een unieke en toffe hobby?

Wij zoeken vrijwilligers! Ben je jong of sta je al iets verder in het leven? Ben je man of ben je vrouw? Heb je een technische achtergrond of ben je helemaal een leek? Iedereen is welkom! Wij hebben een heel ruim aanbod aan functies die zeker bij jou passen!

Ontdek alles rond vrijwilliger zijn in deze unieke vereniging op onze speciale pagina voor vrijwilligers.

RESTER INFORMÉ

RESTER INFORMÉ
Vous voulez en savoir plus sur nos journées de randonnées, nos activités, nos événements spéciaux et le fonctionnement de notre association?
Inscrivez-vous à notre newsletter mensuelle ou suivez-nous sur nos médias sociaux.

STAY INFORMED

Curious about news about our ride days, activities, special events and the operation of our association?
Sign up for our monthly newsletter or follow us on our social media.

BLEIBEN SIE DRAN!

Möchten Sie immer über unse Fahrtage, Aktivitäten oder Veranstalltungen informiert werden?
Mit der Anmeldung zum Montalichen Newsletter sind Sie immer auf dem Laufenden. Oder folgen Sie uns am Social Media.

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar nieuws over onze ritdagen, activiteiten, speciale evenementen en werking van onze vereniging?
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op onze sociale media.