Was het maar zoals vroeger

Was het maar zoals vroeger

Was het maar zoals vroeger

De meesten onder jullie kennen dat gevoel waarschijnlijk wel: je staat op het perron te wachten tot de trein tot stilstand komt. Even lijkt het alsof de deur van de wagon recht voor je neus zal stoppen – ja ja jaaa… – maar helaas, de trein rijdt nog een beetje verder en jij staat – verdorie zeg – in het midden van de twee ingangen. De kudde mensen aan de ingangen langs beide zijden neemt steeds grotere proporties aan. Dat wordt weer gezellig achteraan de menigte aanschuiven en hopen dat je nog een vrij zitje kan bemachtigen op de trein.

Vroeger kon je je deze frustratie besparen. Meer dan 100 jaar geleden was er simpelweg een deurtje aan elk compartiment met zitplaats voor 6 tot 8 personen. De slaagkans om een deur recht voor – nee niet tegen – je neus te krijgen was des te groter. Dit type rijtuig heeft daarom ook de meest aantrekkelijke naam in de geschiedenis van de treinen gekregen: het GCI-rijtuig. Begin 1900 waren ze al echte pro’s in het zoeken van keep it simple benamingen. GCI staat daarom simpelweg voor Grote Capaciteit Intercirculatie. De eerste twee woorden zijn gemakkelijk te begrijpen: er waren per rijtuig 80 zitplaatsen, wat in die tijd veel was. De term Intercirculatie valt echter net op de valreep van moeilijke woordenschat en heeft iets meer toelichting nodig. Vandaag is het een evidentie dat er een gang in de wagon aanwezig is, maar begin 1900 was dit een revolutionaire uitvinding die ervoor gezorgd heeft dat de GC-rijtuigen nog een extra letter aan hun afkorting konden toevoegen.

Naast de hoge functionaliteit van het GCI-rijtuig, kan je ook rekenen op zijn authentiek en nostalgisch karakter. Het is heerlijk vertoeven in zijn houten interieur. Je ziet jezelf daar al zitten met een krant of boek in de hand terwijl je geniet van de ritmische trillingen en die heerlijk sissende pufjes van de stoomtrein. Wil je even een luchtje scheppen of nog meer genieten van het uitzicht, dan verwelkomt het balkonnetje aan het uiteinde van de wagon jou met open armen. Is het moeilijk om je dit beeld voor de geest te halen? Kom dan even langs bij Stoomtrein Maldegem-Eeklo en ervaar dit gevoel in levende lijve. Vanaf de start van het nieuwe rijseizoen doet het rijtuig officieel zijn intrede.