Winterwerken aan het smalspoor

Winterwerken aan het smalspoor

Winterwerken aan het smalspoor

Nu de opkuis  van de grote spoorwerken bijna klaar is, kunnen we wat extra aandacht geven aan al het andere werk dat nog ligt te wachten. Eén van die klusjes zijn de winterwerken aan het smalspoor.

‘Wat is smalspoor eigenlijk?’ is een van de meest gestelde vragen bij onze bezoekers. Wel, iedereen kent normaalspoor. Dat zijn de sporen van de dagdagelijkse treinen die u en ik gebruiken. Ook onze treinen tussen Maldegem en Eeklo rijden op normaalspoor.

Bij smalspoor liggen de spoorstaven dichter bij elkaar, maar er zijn heel wat verschillende spoorbreedtes bij smalspoor. Ons smalspoor is 600 millimeter breed. Een kleinere spoorbreedte is interessant omdat het leggen van de sporen goedkoper is, je scherpere bochten kan maken en omdat het materiaal dat je nodig hebt, kleiner is. In onze streken kwam je smalspoor vooral tegen in de industrie en de mijn- en wegenbouw.

Ons smalspoor loopt over 1,2 km van Maldegem richting Donk. Bij mooi weer kan je genieten van een ritje in een van de open rijtuigjes. Bij slechter weer kan je droog zitten in het gesloten rijtuigje. Op de terugweg maken wij een korte stop aan onze museumloods waar je een deel van onze collectie kan bekijken.

Stoomtrein Maldegem – Eeklo is ooit begonnen met enkel de smalspoorlijn richting Donk. In 1989 werd het eerste stuk van de spoorlijn van Maldegem richting Donk opnieuw aangelegd.

1989 - Het aanleggen van de smalspoorlijn van Maldegem naar Donk
1989 - Een van de eerste smalspoorritten

Dertig jaar later zijn onze vrijwilligers, jong en oud, nog steeds actief bezig met het onderhouden van de smalspoorlijn. Deze winter wordt een groot aantal dwarsliggers vernieuwd. Hierdoor zal onze smalspoorlijn er heel anders uitzien

2019 - Voor de spoorwerken
2019 - Onze vrijwilligers, jong en oud, werken mee aan de spoorlijn.
2019 - Na de spoorwerken

Ook het gesloten rijtuigje ondergaat een hele gedaanteverandering. De plankjes aan de buitenkant waren op sommige plekken aan het rotten en moesten dus vervangen worden. Bij het verwijderen van de plankjes kwam er plots een stukje nostalgie tevoorschijn. De groene beplating die op een van de eerste toeristische ritten gefotografeerd werd, was aan één kant nog in vrij goede staat. Je kon zelfs nog het oude logo van de vereniging zien. De beplating wordt opnieuw aangebracht en vanaf het volgende ritseizoen zal ons gesloten rijtuig weer in rood-beige rijden.

Een stukje nostalgie komt naar boven, de kleuren en het logo uit 1989.
De onderbeplating van het gesloten rijtuigje is vernieuwd.
De nieuwe plankjes zijn gemonteerd.

Tot slot heeft “kleine Yvonne”, onze Hanomag smalspoorstoomlocomotief uit 1906, raampjes gekregen. Hierdoor blijven de stoker en machinist wat droger wanneer het regent. Daarnaast zijn er kleine werkzaamheden aan de locomotief uitgevoerd en is de ketel gekeurd en goed bevonden voor het volgende rijseizoen.

Onze Yvonnes, groot en klein, naast elkaar.
"Kleine Yvonne" met haar nieuwe ruitjes.

Er staan nog veel werkzaamheden op de planning voor we in mei de eerste smalspoorritten kunnen doen. Onze vrijwilligers steken wekelijks de handen uit de mouwen om de spoorwerken af te krijgen. Maar zoals altijd hebben wij ook een lijstje met wensen die we willen realiseren. Eén van die wensen is een perronnetje aan de museumloods om je bezoek daar nog wat aangenamer te maken.

Wil je ons graag een handje helpen? Klik dan zeker even door naar onze fundraisingpagina of schrijf je vandaag nog in als vrijwilliger.